20 Şubat 2008 Çarşamba

Bilimsel Web Tasarim - Bolum 1


Yazılar resimlerden önce dikkat çeker:
Düşündüğünüzün aksine, ziyaretçilerin sitede ilk baktıkları şey resimler değil yazılardır. Sitenize gelen herhangi bir ziyaretçi sitenize bir bilgiye ulaşmak için gelir resimlere değil. O halde sitenizi dizayn ederken sitenizdeki en önemli yazıyı en göze batacak şekilde göstermeye çalışmalısınız.

Ziyaretçinin gözünü ilk odaklandığı yer sol üst köşedir: Kullanıcıların siteye bu şekilde bakmaları garip karşılanmamalı çünkü birçok bilgisayar programı, kullanımı sol üst tarafta yoğunlaşacak şekilde yapılmıştır. Sizde sitenizi bu formatta yaparsanız sitenize iyilik etmiş olursunuz. Unutmayın ki eğer kişisel bir tasarım yapmak istiyorsanız ve sitenizin başarılı olmasını istiyorsanız, ziyaretçilerinizin alışkanlıklarını hiçe saymamanız gerekir.

Ziyaretçiler ilk önce sol üste ve sitenin üst kısmına bakarlar sonra alt yada sağ tarafa yönelirler: Ziyaretçiler genellikle siteyi F harfi şeklinde dolaşırlar. O yüzden sitenizde bulunan elemanları buna göre yerleştirmeniz doğru olur. Yani başlıkları(headlines), alt başlıkları(subheadlines), vurgulanmış yazıları bu doğrultuda yani F harfinin şekli doğrultusunda yerleştirmeniz, ziyaretçiyi sayfanın geri kalanını okumaya teşvik edecektir.

Ziyaretçiler banner reklamları esgeçerler: Sitenizdeki reklamlar siteniz için önemli olabilir fakat çalışmalar gösteriyorki ziyaretçilerin çoğu reklam banerlarını önemsemez ve esgeçerler yada bir anlık göz atar ve geçerler. Eğer sitenizde reklamlardan para kazanmak istiyorsanız, sitenizdeki reklam yerleşimi konusunda yaratıcı olmalı hatta sitenizdeki yayınlayacağınız reklam çeşitlerini artırmalı ve ziyaretçinin dikkatini ve ilgisi çekecek şeyler sunmalısınız.

Ziyaretçiler süslü stil ve fontları esgeçer: Nedenmi? Çünkü ziyaretçi böyle süslü şeyleri reklam kabul eder ve aradıkları şeyin onlar olmadıklarını düşünürler. Aslında çalışmalar gösteriyorki insanlar renkli ve süslü yazılarla dolu bir sayfada aradıklarını bulmakta zorlanırlar çünkü zihinleri bu renkli içerikleri es geçmelerini söyler. O halde sitenizde çok fazla renkli cafcaflı olacak şekildeki bir tasarım, önemli bilgileri ve içeriği ikinci plana iteceğine, daha sade ve düzgün bir tasarım tercih edilmelidir.

Sayıları yazıyla değil rakamla yazın: Eğer sitenizde içeriğinde sayıları rakamla yazarsanız, ziyaretçilerin sitenizdeki rakamlara dayalı olan bu bilgileri bulmaları daha kolay olur. Unutmayın ki siz sitenizi sadece bir göz atmak için gelen ziyaretçiler için yapıyorsunuz. O yüzden bu ziyaretçilerin işini kolaylaştırmak için bilgiyi bulmalarını kolaylaştırın ve onların ilgisinin sitenizde kalmasını sağlayın.

Yazı büyüklüğü bakış şeklini değiştirir: Ziyaretçilerin sitenize siz nasıl istiyorsanız o şekilde bakmalarını istermiydiniz? O halde font büyüklüklerini değiştirin. Küçük fontlar sayfaya daha fazla odaklanarak bakılmasını sağlarken, büyük fontlar ziyaretçiyi hızlıca göz gezdirmeye yöneltir. O halde ihtiyacınız ne ise ona göre bir seçim yapabilirsiniz.

Ziyaretçiler ancak ilginç bulurlarsa alt başlıklara bakarlar: Alt başlıklarınız ilginç ve amacına uygun olmalıdır. Ayrıca alt başlıklarınızın sitenize ziyaretçi getirebilecek sözcükleri(keywords) içermesi sizin için çok yararlı olacaktır.

Bilimsel Web Tasarim - Bolum 1
Bilimsel Web Tasarim - Bolum 2
Bilimsel Web Tasarim - Bolum 3
sayfalarındaki makale
bu adresteki makalenin çevirisidir.

Hiç yorum yok: